Steigerhout

Wat is nu precies steigerhout?

Als het over steigerhout gaat weten de meeste van ons wel waar het over gaat, hout wat op de steigers ligt of gelegen heeft. Maar zijn alle planken die als steigerhout verwerkt/verkocht worden ook echt steigerhout? Het antwoord hierop is heel simpel, Nee.

Wanneer spreek je van steigerhout?

Steigerhout is hout wat daadwerkelijk op de steigers heeft gelegen, hierop zitten resten van zand, cement, kalk en andere afvalstoffen van de bouw. Deze planken gaan vaak een aantal jaar mee voordat ze vervangen worden. Er is een tijd geweest dat er de echte steigerhouten planken werden gebruikt om meubelen te maken. Hier was toen zoveel vraag naar dat op een gegeven moment deze opraakten. Daar is toen slim opin gesprongen door zelf verouderde planken te gaan maken, dus een nieuwe plank met het uiterlijk van een oude plank.

Wat voor soort hout is steigerhout?

Steigerhout is niet anders dan Vuren hout, maar ook in een vurenhouten plank zit weer veel verschil. Je hebt Noord-europees en Midden-europees vuren hout en daarin heb je nog de keuzen uit gedroogd of vers gezaagd.

Het verschil tussen Noord en Midden-europees hout zit hem vooral in de snelheid van de groei van het hout. Op het moment dat het koud is groeit de boom minder hard dan in warme periodes. Hoe minder hard de boom groeit hoe korter de jaarringen bij elkaar bijven, resulterend in minder werking van het hout. Noord-europees (Scandinavisch) heeft in dat opzicht dus de voorkeur.

Het verschil tussen gedroogd en versgezaagd hout spreekt uiteraard voor zich. Versgezaagd is vaak enkel een korte tijd gedroogd aan de lucht en gedroogd hout is versneld gedroogd in droogovens. Het drogen van hout heeft als voordeel dat er al een deel van de werking weggenomen is. Hout krimpt namelijk wanneer het droogd. Dit wil zeker niet zeggen dat het niet meer werkt maar wel een stuk minder dan versgezaagd hout.

Welk hout hanteren wij zelf

Het is misschien een open deur intrappen maar wij gebruiken alleen maar het Noord-europese (Scandinavisch of Russisch) hout wat al gedroogd is tot een vochtigeheidspercentage van 18%. Een bijkomend voordeel van dit hout is dat deze vaak minder knoesten (plek waar een nieuwe tak begint) bevatten en het hout mooier af te werken is omdat de jaarringen dichter tegen elkaar aan liggen.

Steigerhout heeft de duurzaamheidsklasse: 4 – gemiddeld 5 – 10 jaar